top of page

Meghatározható-e pontosan a flow, kiteljesedés élménye, érzete? Kiteljesedés - kontra élvezettel tel

Az élvezet az érzékelésről és az érzelmekről szól, míg a kiteljesedés ezzel ellentétben személyes erősségeid és erényeid hasznosításáról.

A kiteljesedés meghatározó eleme éppen az érzelmek távolmaradása, a hétköznapi én-tudatosság elvesztése, és a teljes elkötelezettség.

A kiteljesedés megszünteti az önmagunkba zárkózást, és minél inkább kerül flow-ba annál kevésbé lesz depressziós az egyén.

Gyerekeknél, fiataloknál különös jelentőséggel bír, hiszen a flow állapota teremti meg a későbbi évek során igénybe vehető pszichológiai tőkét.

Az élvezet erős forrása a motivációnak, de nem eredményez változást. Konzervatív erő, ami a létező szükségletek kielégítését célozza, a komfort elérését és az ellazulást. A kiteljesedés viszont nem mindig örömteli, sőt időnként, erősen stresszes is lehet.

A hegymászó közel kerülhet a megfagyáshoz, végső kimerüléshez, mégsem akar sehol máshol lenni. A türkízkék óceán pálmafás partján koktélt kortyolgatni élvezetes dolog, de össze sem hasonlítható a fagyos hegygerincen érzett túláradó derűvel. Az élvezet az érzékelésről és az érzelmekről szól, ugyanakkor a kiteljesedés személyes erősségeid és erényeid használatáról.

Csikszentmihályi szerint flow: kiteljesedés állapotába akkor kerülünk, amikor teljesen bevonódunk abba, amit éppen csinálunk.

A kiteljesedés pszichológiai komponensei, Seligman kutatásai alapján: - a feladat kihívást jelent és ügyességet követel - koncentrálnunk kell - világos célok vannak - azonnali visszajelzést kapunk - mély, erőfeszítés nélküli bevonódást tapasztalunk - van kontrollérzés - az én-tudatosság kiküszöbölődik - az idő megáll

A kiteljesedés jellemző erősségeink gyakorlásából származik. Nehezen érhető el. Egyúttal a depresszió leghatásosabb ellenszere is annak elhatározása, hogy azonosítjuk és fejlesztjük jellemző erősségeinket.

ERŐSSÉGEINK jellemzői:

  • sok helyzetben megjelenik, időben stabil;

  • önmagukban értékek; nem a következményekért léteznek;

  • vágyunk rá, s nem igényelnek további igazolást;

  • az erősségek gyakorlása általában hiteles, a cselekvőben büszkeséget, kielégülést, harmóniát és örömet okoz;

  • gyakran van jelen nyerő-nyerő szituációban;

  • gyakorlásuk nem gyengíti a környezetet inkább felemeli azt.

Folytatjuk....: Seligman)


Featured Posts
Recent Posts
Még nincsenek címkék.
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page